Jak wyjechać do Australii?

Wyjazd do Australii możliwy jest z kilku poziomów, w ramach programu Work and Study, jako bezpośredni wyjazd na studia, lub wyjazd do pracy. W każdym z tych przypadków procedura wyjazdowa wygląda trochę inaczej. Starając się o emigrację do Australii, najlepiej jest wystosować wniosek o wydanie pozwolenia na pobyt stały, a jeżeli zależy nam na pewnym wyjeździe – ubiegać się o wizę studencką.

Wyjazd edukacyjny do Australii

Najłatwiejszym sposobem uzyskania wizy do Australii, jest podjęcie w tym kraju nauki. Sporo osób, które ukończyły szkoły wyższe w Polsce, myślą, że daje im to przepustkę na wyjazd do Australii. Jednakże realia rynku pracy w naszym kraju i w Australii, są całkowicie różne, wiec często nasze wykształcenie nie wystarcza, aby dostać pracę właśnie tam. Inaczej sprawa ma się, jeżeli student decyduje się na naukę w Australii, odbierają swoją edukację właśnie w tym kraju, ma szanse na pracę w niemalże każdym zakątku świata.

 

Organizujemy wyjazdy dla osób, które chcą uczyć się w Australii. Zaletami tych wyjazdów są przede wszystkim:

 

  • Możliwość uzyskania znacznie lepszego poziomu wykształcenia, niż w Polsce.
  • Wysoka jakość życia i godziwe wynagrodzenie w pracy.
  • Fantastyczny klimat i ciekawi ludzie.
  • Możliwości rozwoju zawodowego i różnorodny wypoczynek.

 

Najłatwiejszy sposób wyjazdu do Australii, to właśnie wiza studencka. Otrzymanie jej umożliwia studentowi podjęcie pracy w Australii (legalnie 20 godzin tygodniowo). Jednakże trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że taki wyjazd to dość duże koszta. Łączny koszt wizy, ubezpieczenia, zakwaterowania, opłacenia pierwszego semestru szkoły, a także bilet lotniczy, to kwota rzędu nawet 30 tys. złotych.

Pozwolenie na pobyt stały

Jeżeli chcemy starać się starać się o pozwolenie na pobyt stały, konieczne jest spełnienie określonych wymogów. Pozwolenie wydawane jest na podstawie zawodu i umiejętności, jakie posiadamy. Jeżeli nasz zawód znajduje się na liście SOL (tu link do strony), możemy oczekiwać, że wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie. Musisz jednak pamiętać, że otrzymanie pozwolenia na pobyt stały wiąże się z koniecznością zdania egzaminu językowego IELTS. Ponadto ubiegający się powinien posiadać określony wiek (najlepiej do 35 lat) i uzbroić się w cierpliwość, bo rozpatrzenie wniosku trwa czasami nawet 2 lata.

 

Wyjazd do Australii może być zrealizowany poprzez kilka programów:

 

  • Au Pir Australia – program przeznaczony dla osób, które posiadają doświadczenie w opiece nad dziećmi i znajomość języka angielskiego. Czas trwania od 3 miesięcy do 2 lat.
  • Study & Work Australia – połączenie pracy i nauki. Trwa od 3 miesięcy do 2 lat.
  • Hospitality Work Experience Australia – program dla osób, które chcą wzbogacić swoją wiedzę i doświadczenie w branży hotelarskiej, a także doszlifować język angielski. Czas trwania 6, 9, 12 lub 24 miesiące.
  • Seasonal Study & Work Australia – połączenie pracy sezonowej i nauki języka. Kurs może być zakończony egzaminem IELTS. Czas trwania programu, minimum 3 miesiące.
  • Extended Seasonal Study & Work Australia – program będący przedłużeniem Seasonal Study & Work Australia. Czas trwania 1-2 miesiące, w tym czasie uczestnik może pracować w pełnym wymiarze godzin.
  • Diploma in Hotel Industry + Placement Australia – program dla osób, które posiadają wiedzę i doświadczenie w branży hotelarskiej, a także dobrze znają język. Czas trwania 1-2 lata.

Konsultacje wizowe

O nas

Wiza studencka dla wszystkich

Pobierz broszurę!