Wizy do Australii – FAQ

W poniższym wpisie zebraliśmy wszystkie, najważniejsze pytania i odpowiedzi, dotyczące wiz do Australii.

1. Jak trudne jest otrzymanie wizy studenckiej?

Proces ubiegania się o wizę studencką został znacznie uproszczony. Wystarczy tylko spełniać określone warunki, w tym znać język angielski i zostać przyjętym do australijskiej szkoły. Wniosek złożyć można przez Internet. Więcej informacji na temat wiz studenckich znajdziesz tutaj (link do strony wizy studenckie).

2. Czy na mojej wizie może wyjechać ze mną żona lub dziecko?

Tak, można zabrać ze sobą do Australii bliską osobę, a małżonkowie mogą wyjechać nawet na jednej wizie, co znacznie ogranicza koszty i zmniejsza ilość formalności. Jednakże wspólna wiza do Australii obarczona jest koniecznością spełnienia określonych warunków.

3. W jakim wieku można ubiegać się o wizę studencką?

Nie ma górnej granicy wieku, która stanowiłaby ograniczenie w ubieganiu się o wydanie wizy studenckiej. Minimalny wiek to 18 lat, maksymalnie dana osoba może mieć nawet 60. W niektórych przypadkach wizę otrzyma nawet uczeń, który nie skończył 18-tego roku życia (zależne od uczelni).

4. Ile trwa proces ubiegania się o wizę?

Wnioski o wydanie wizy rozpatrywane są zazwyczaj w czasie 2 do 4 tygodni. W praktyce szybciej rozpatrywane są wnioski, które składamy przez Internet.

5. Co muszę zrobić, żeby otrzymać wizę pracowniczą?

Warunkiem otrzymania wizy pracowniczej jest obecność naszego zawodu na liście zawodów poszukiwanych w Australii. Dalsze wytyczne dotyczące konkretnych wiz, znajdują się tutaj (link do strony wizy pracownicze).

6. Czy władze Australii mogą odmówić wydania wizy?

Australijski system wizowy jest bardzo restrykcyjny, zdarza się, że urząd imigracyjny może odmówić wydania wizy. Ma to miejsce zazwyczaj wtedy, gdy nie spełniamy warunków niezbędnych do otrzymania zgody na wyjazd. Wnioski odrzucane są najczęściej z powodu braku określonej dokumentacji albo błędów.

7. Otrzymałem wizę turystyczną na pobyt 3 miesięczny, ważność wizy kończy się za 2 tygodnie, czy mogę jeszcze wyjechać?

Jeżeli wiza australijska wydawana jest na konkretny okres czasu, to wyjazd może mieć miejsce tuż przed zakończeniem jej okresu ważności, a pobyt nadal trwać może długość czasu, która określona jest na wizie. W praktyce, jeżeli wiza ważna jest do 30 sierpnia, można przekroczyć granice Australii 29 sierpnia i pozostać w kraju jeszcze 3 miesiące.

8. Nie wiem, jak wypełnić wniosek wizowy. Co zrobić?

To żaden problem, zajmujemy się fachowym wypełnianiem wniosków i przygotowaniem kompletu dokumentów. Wypełniając wniosek u nas, masz pewność, że będzie on kompletny i poprawnie wypełniony.

 

Władze imigracyjne Australii nie świadczą usług w zakresie wypełniania wniosków i pomocy merytorycznej.

 

Jednym sposobem na przekroczenie granic Antypodów jest wiza. Australia stosuje dość dokładne i przede wszystkim sztywne przepisy wizowe, jeżeli ich nie rozumiesz – odwiedź nasze biuro lub zadzwoń, postaramy się wszystko przybliżyć.

Konsultacje wizowe

O nas

Wiza studencka dla wszystkich

Pobierz broszurę!