Work & Holiday

 

work and holidayPo wielu latach oczekiwań, Polacy mogą wreszcie ubiegać się o wizę pracowniczą. Work and Holiday, bo o niej mowa, to efekt podpisania umowy o obustronnej wymianie młodzieży pomiędzy Polską a Australią

W prawdzie wiza ta jest limitowana, ale to i tak skok milowy w możliwościach jakie się pojawiły dla obywateli polskich.

 

O wizie

Ważność:
  • rok na wjazd do Australii od daty jej otrzymania
  • rok pobytu w Australii od dnia wjazdu
Warunki wizy:
  • możliwość pracy bez ograniczeń jeśli chodzi o miejsce i godziny pracy w tygodniu
  • nie dłużej niż 6 miesięcy przepracowanych u jednego pracodawcy
  • brak możliwości przedłużenia wizy
  • brak możliwości zabrania partnera i/lub dziecka

 

Wymagania do otrzymania wizy

  • wiek w przedziale pomiędzy 18 -30 lat
  • posiadanie środków na pobyt w Australii, by praca nie była celem wyjazdu (udowodnienie posiadania $5000)
  • posiadanie środków wystarczających na sfinansowanie powrotu do miejsca zamieszkania
  • znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej functional (4,5 punktów z każdego komponentu egzaminu IELTS)
  • niekaralność i brak większych problemów zdrowotnych
  • ukończony przedostatni rok studiów (studia wyższe) lub ukończone studia
  • otrzymanie tzw. letter of support from your government, czyli odpowiednich referencji od swojego rządu

Limity

Rocznie Australia będzie wydawała nie więcej niż 500 wiz (Work and Holiday Visa) dla Polaków.

Ważne!

Wiele osób przychodzi do nas z informacją, że wiza nie została im przyznana i nie wiedzą dlaczego. Należy pamiętać, że aplikacja o tę wizę nie jest elektroniczna. Jeśli czegokolwiek zabraknie w wysłanym do ambasady wniosku, oficer sekcji wizowej pobierze opłatę i… bez skrupułów da negatywną decyzję.
 

Konsultacje wizowe

O nas

Wiza studencka dla wszystkich

Pobierz broszurę!