Wizy do Australii – FAQ

W poniższym wpisie zebraliśmy wszystkie, najważniejsze pytania i odpowiedzi, dotyczące wiz do Australii.

1. Jak trudne jest otrzymanie wizy studenckiej?

Proces ubiegania się o wizę studencką stał się bardziej restrykcyjny. Najważniejsze jest przedstawić swoją motywację do nauki w Australii oraz powody, które po zakończeniu nauki “zmuszają” nas do powrotu. Australia chce wyeliminować osoby, które traktują wizę studencką, jako przepustkę do emigracji i za wszelką cenę będą próbować zostać w Australii po zakończeniu wizy.  Jeśli więc jesteście młodzi i macie odpowiednie zabezpieczenie finansowe,to ryzyko jest nikłe, ale jeśli macie np. skończone 30 lat, to musicie wykazać baaardzo stabilną swoją sytuację majątkową, żeby wiza została przyznana

2. Czy na mojej wizie może wyjechać ze mną żona lub dziecko?

Tak, większość wiz pozwala zarówno małżonkom jak i partnerom de-facto,  jechać na jedną wizę. Jednakże wspólna wiza do Australii obarczona jest koniecznością spełnienia określonych warunków.

3. W jakim wieku można ubiegać się o wizę studencką?

Nie ma górnej granicy wieku, która stanowiłaby ograniczenie w ubieganiu się o wydanie wizy studenckiej. Minimalny wiek to 18 lat, maksymalnie dana osoba może mieć nawet 60. Oczywiście im ktoś starszy, tym więcej dowodów na swoją silną pozycję, w kraju ojczystym, musi pokazać

4. Ile trwa proces ubiegania się o wizę?

Wnioski o wydanie wizy rozpatrywane są zazwyczaj w czasie 2 do 8 tygodni. W praktyce można przyjąć czas na rozpatrzenie wniosku około 4 tygodni

5. Co muszę zrobić, żeby otrzymać wizę pracowniczą?

Wszystko zależy którą? Przy work and holiday liczy się narodowość i wiek, wizach sponsorowanych liczy się posiadanie sponsora dającego pracę oraz posiadanie kwalifikacji adekwatnych do oferty pracy.

6. Czy władze Australii mogą odmówić wydania wizy?

Australijski system wizowy jest bardzo restrykcyjny i niestety coraz częście zdarza się, że urząd imigracyjny odmawia wydania wizy. Ma to miejsce zazwyczaj wtedy, gdy nie spełniamy warunków niezbędnych do otrzymania zgody na wyjazd. Wnioski odrzucane są najczęściej z powodu braku określonej dokumentacji albo błędów. Na szczęście wytyczne pod uzyskanie wizy są na tyle klarowne, że aplikanci dobrze wiedzą co muszą dostarczyć, żeby być prawie pewnym otrzymania wizy.

7. Otrzymałem wizę turystyczną na pobyt 3 miesięczny, ważność wizy kończy się za 2 tygodnie, czy mogę jeszcze wyjechać?

Jeżeli wiza australijska wydawana jest na konkretny okres czasu, to wyjazd może mieć miejsce tuż przed zakończeniem jej okresu ważności, a pobyt nadal trwać może długość czasu, która określona jest na wizie. W praktyce, jeżeli wiza ważna jest do 30 sierpnia, można przekroczyć granice Australii 29 sierpnia i pozostać w kraju jeszcze 3 miesiące.

8. Nie wiem, jak wypełnić wniosek wizowy. Co zrobić?

To żaden problem, zajmujemy się fachowym wypełnianiem wniosków i przygotowaniem kompletu dokumentów. Wypełniając wniosek u nas, masz pewność, że będzie on kompletny i poprawnie wypełniony.

Władze imigracyjne Australii nie świadczą usług w zakresie wypełniania wniosków i pomocy merytorycznej.

Jednym sposobem na przekroczenie granic Antypodów jest wiza. Australia stosuje dość dokładne i przede wszystkim sztywne przepisy wizowe, jeżeli ich nie rozumiesz – odwiedź nasze biuro lub zadzwoń, postaramy się wszystko przybliżyć.

Zapraszamy do kontaktu na specjalny nr telefonu: 533 986 936 lub na formularz poniżej:

Konsultacje wizowe

O nas

Wiza studencka dla wszystkich

Pobierz broszurę!